Tuo melkein olohuoneen ikkunan alta aukeava Näsijärvi (näillä nurkilla nimeltään Visuvesi) on yksinkertaisesti huippujuttu. Järvellä voi retkeillä jollakin konstilla kaikkina vuodenaikoina. Tällä hetkellä jäällä voi hiihtää joko perinteisellä ladulla (kiitos kylän laduntekijöille!) tai ainakin aamupäivisin hankikannolla vapaalla tyylillä. Silloin tuntuu koko maailma olevan auki – antaa viilettää! Eväät vielä reppuun ja menoksi, siitä ei enää elämä parane. Kännykälle sanotaan, että valitettavasti sinä joudut tänään jäämään kotiin. Jos sen haluaa jalan tai suksen katkeamisen tai eksymisen pelossa ottaa mukaan, niin se säädetään siten, että se ei kykene inahtamaankaan ja laitetaan sitten alimmaiseksi reppuun ja toivotaan sen olevan pelkkää turhaa painoa koko reissun ajan.

Talvella jääkannen olemassaolostoa voi nauttia myös luistellen,tosin luistelukelit eivät yleensä kestä pitkään. Potkukelkalla pääsee hankikannollakin, ainakin muovijalaksilla. Talviretkissä on se hauska homma, että matkalla näkee muiden kulkijoiden lumeen jättämiä jälkiä. Viimeksi hiihdellessäni näin ketun, piisamin ja metsäkauriin jälkiä. Metsäkauriit näyttäytyivät itsekin, kolme kappaletta katseli minua jonkin matkan päästä epäluuloisen näköisinä. Voi kun ne ymmärtäisivät ihmisen kieltä, sanoisin niille, että älkääpä hätääntykö, tulen vain vähän lähemmäksi teitä katsomaan. Näin myös kahdenlaisten lumikenkien jäljet. Toiset oli jättänyt sellainen nelijalkainen ja pitkäkorvainen, jolla on tupsuhäntä. Ne toiset oli jättänyt sellainen kaksijalkainen ja lyhytkorvainen, jolla tupsu keikkuu ylimmäisenä pipoa koristamassa.

Sulan veden aikaan järvelle voi lähteä meloen (pian taas pääsee!) tai soutaen. Uidakin tietysti voi, mutta sillä keinolla tuskin pääsee kovin kauas kotilaiturista. Ja onhan niitä monenlaisia moottoroitujakin menopelejä, mutta en oikein ymmärrä, mitä kivaa niillä huristelemisessa on. Meteli häiritsee, luonnon äänet eivät kuulu, mieli ei rauhoitu ja liikunnan aiheuttama endorfiinieuforia jää kokematta.

Mutta nyt minulla on sellainen olo, että olen riittävän pitkään näppäimistöä näpytellyt. Klikkaan siis ensin ”Kirjaudu ulos”, sitten ”Sammuta”, sitten menen laittamaan monot jalkaan ja sitten kirjaudun ulos neljän seinän sisältä. Hymyillään kun hiihdellään!

jää